Gospa od kapelice proslavljena u Rogoznici.

U Rogoznici je u petak 2. srpnja proslavljena Gospa od Kapelice. Svečano misno slavlje i procesiju sa Gospinom slikom predvodio je biskup Tomislav Rogić. Vjernici su Gospinu sliku koja je sa poluotoka Gradina donesena brodom dočekali na rivi u Rogoznici. Slavlje je nastavljeno procesijom do župne crkve u kojoj je slavljena euharistija. Koncelebriralo je desetak svećenika i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Biskup Rogić u homiliji je kazao kako je Marija povjerovala na riječ anđela koji joj navijesti da će postati Majka Sina Božjega. „Marija je blažena zbog svoje vjere i potpunog predanja Bogu. Bit će blažena i zbog onoga što će za Isusa i s Isusom pretrpjeti, podnijeti muke i boli kakve može osjetiti samo majka za svoje dijete. Bit će blažena jer će biti svjedokom uskrsnuća svoga Sina koji će ju proslaviti i k sebi uzdići za Kraljicu neba i zemlje“, kazao je biskup Rogić.

Istaknuo je kako je pobožnost Blaženoj Djevici Mariji živa u našem narodu već stoljećima. „Svjedoče to tolike izgrađene crkve, kapelice, oltari, kipovi i slike, ali i procesije, bdijenja, hodočašća, pokore i zavjeti učinjeni Majci na čast i u žarkom zazivu za njezin zagovor. Tako je i u Rogoznici, s ovom pobožnošću usred ljetnih vrućina, Majci nebeskoj se molimo, njezin zagovor tražimo, na njezinoj vjeri svoju vjeru jačamo, a onom blaženstvu koje je ona ostvarila i mi se nadamo imati udjela – u Božjoj blizini živjeti zauvijek“.
Današnji svijet, naša Domovina, naš Hrvatski narod, naše obitelji, očevi, majke i djeca, čitav svijet: trebaju Boga, trebaju nebeske milosti, kazao je biskup Rogić. Svaki od nas treba snagu Duha Božjega za ustrajnost u dobru, poštenju, skromnosti, obiteljskoj ljubavi i poveznosti, prihvaćanju novog života, radosnog podizanja i odgajanja djece. Svi trebamo povratak Božjim zapovijedima, da prepoznamo što je pred Bogom dobro, a što nas od Boga udaljava. Ako nas od Boga udaljava, onda nam sigurno ne nosi sreću, ni mir, niti trajnu radost života.

„Gospe od Kapelice! Naši su stari Tebi dolazili milost prositi, zagovor tražiti, nevolje ublažiti i Duha Božjega isprositi da ih dobrim putem kroz život vodi u vječnu radost. I mi smo Ti danas došli, moliti i zahvaljivati, da nam udijeliš radost života i snagu vjere koja će biti kadra nositi se sa svim poteškoćama, da i mi ispunimo što Bog od nas bude tražio, da i mi budemo dionici Božjeg plana, da nam svaki susret s Tobom bude ona svijetla točka radosti, ona zvijezda koja sjaji u noći, put kazuje i nadu učvršćuje. Budi Gospe uz nas, naš narod Ti koja si Majka Crkve i svojim zagovorom obnovi radost života da i mi kličemo s tobom tvoj Veliča! Gospe i Majko naša nebeska isprosi nam to, da te mognemo i dalje častiti, da pokoljenja koja dolaze – da i ona budu znala sačuvati ovaj sveti zavjet, da po tome drugima, drugdje na blizu i daleko budemo znani i prepoznani. Te da nas nikakve nevolje, ni teškoće – kojih je uvijek bilo i kojih ni u budućnosti, sigurno, neće manjkati – da nas ništa ne skrene s pravog puta i konačnog cilja s Tobom u Nebeskom Božjem domu“, zakčljučio je homiliju biksup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …