Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj održana u Šibeniku.

Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela (PMD) u Hrvatskoj održana je od 6. do 8. ožujka u Šibeniku.

Skupštinom je predsjedala nacionalna ravnateljica PMD-a u Hrvatskoj s. Ivana Margarin. Na skupštini je sudjelovao predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije i krčki biskup Ivica Petanjak te mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BIH.

Prisutni su bili biskupijski i nadbiskupijski ravnatelji u Hrvatskoj vlč. Dominik Vukalović (Varaždinska biskupija), preč. Matija Pavlaković (Zagrebačka nadbiskupija), preč, Ivan Grinišin (Križevačka eparhija), gđa Andreja Škarabot Kunštek (Riječka nadbiskupija), vlč. Mirko Vukšić (Porečka i Pulska biskupija), don Božidar Volarić (Krčka biskupija), vlč. Pero Jurčević (Gospićko-senjska biskupija), don Jerko Vuleta (Zadarska nadbiskupija), don Tomislav Puljić (Šibenska biskupija), don Ljubomir Galov (Hvarska biskupija). Na skupštini je prvi put sudjelovao don Dejan Turza, povjerenik za misije Kotorske biskupije. Domaćin Skupštine bio je šibenski biskuTomislav Rogić u zajedništvu s biskupijskim ravnateljem PMD-a za Šibensku biskupiju don Tomislavom Puljićem.

Skupština je počela 6. ožujka misnim slavljem u katedrali sv. Jakova koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić te je naglasio kako „smo pozvani svi biti misionari i širiti Radosnu vijest oko sebe, među vjernicima koje poznajemo i među onima koje ne poznajemo. Pozvani smo svjedočiti Božju ljubav, dobrotu, milosrđe i oproštenje te pokazati milosrđe i dobrim djelima prema onima koji su u potrebi. Na taj način gradimo Kraljevstvo Božje, trudimo se biti slika milosrdnog Oca i biti njegov odraz i njegova djeca”.

Drugi dan skupštine započeo je okupljanjem svih sudionika na misi koju je u kapeli Katoličke osnovne škole u Šibeniku predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, predsjednik Vijeća za misije HBK, u koncelebraciji umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivasa i nad/biskupijskih ravnatelja.

Godišnja skupština održavala se u dvorani Katoličke OŠ u Šibeniku. Nacionalna ravnateljica PMD-a u RH, s Ivana Margarin predstavila je sve aktivnosti nacionalne uprave kroz godinu i djelovanje misijskog ureda. Svoje godišnje izvještaje o aktivnostima i planovima misijskog pastorala u nad/biskupijama predstavili su nad/biskupijski povjerenici u RH.

Istaknut je projekt „Veseli kilometri“, set kreativnih igara za igru i druženje, a sva prikupljena sredstva od prodaje koriste se za kupnju misijskih vozila. Dodatno se skrenula pozornost na vrijednost jedinog misijskog lista na hrvatskom jeziku „Radosna vijest“, koja neprekidno izlazi već 51 godinu.

Skrenuta je pozornost na činjenicu da upravo misijska/evangelizacijska dimenzija Crkve je najvažnija te da prisutni sebe upitaju s koliko smo žara i ljubavi sudjeluju u misijskim aktivnostima.

Treći dan skupštine započeo je misnim slavljem koje je u kapeli Katoličke osnovne škole u Šibeniku predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Krčki je biskup više puta stavio na srce podsjetnik da je najveća norma u Boga Oca ljubav. Također je podsjetio da „kad od svih budemo ostavljeni, ne zaboravimo da je Isus uz nas. On je naša nada, sigurnost i spasenje jer sve je prošao”.

Povjerenik za misije Kotorske biskupije, don Dejan Turza, pripremio je prezentaciju kojom je okupljenima predstavio Boku Kotorsku, aktivnosti i misijski pastoral.

Godišnja skupština prilika je za upoznavanje kulturne baštine grada i biskupije gdje se susret održava. Tako su sudionici imali priliku bolje upoznati Šibenik i okolicu te prošetali šetnicom kroz Kanal sv. Ante i posjetili špilju sv. Ante s podzemnom kapelicom. Prošetali su gradskim središtem i posjetili Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Posjetili su i Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“ koji se nalazi u samom srcu Šibenika, u palači Galbiani.

Papinska misijska djela istaknula su kako je domaćin Godišnjeg susreta misionara Porečka i Pulska biskupija, a susret će se održati od 1. do 5. srpnja.

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …