Fra Milan Ujević sahranjen je na groblju Gospe od Anđela u Imotskom.

U četvrtak 1. listopada 2020. godine u Imotskom, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja oprostila se od fra Milana Ujevića – franjevca, svećenika i nadaleko poznatog čuvara kulturne baštine. Fra Milan Ujević preminuo je u 84. godini života, 67. redovništva i 57. svećeništva. Od pok. fra Milana, uz svećenike, bogoslove i novake, oprostile su se i brojne redovnice te vjernici župa u kojima je pok. fra Milan pastoralno djelovao.

Misom zadušnicom predsjedao je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije uz koncelebraciju šezdeset trojice svećenika među kojima su bili i fra Marko Mrše, provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te fra Marko Nimac, gvardijan Samostana Majke od Milosti na Visovcu.

„U obredu sprovodne svete mise najsnažnije odzvanjaju riječi svete vjere koje govore o životu i smrti“ – ovim riječima svoju propovijed započeo je mons. Mlakić. Prepričavajući i tumačeći posljednje dane Isusova života i vremena koje je proveo u patnji na Kalvariji te pojavom Njega kao Uskrsloga, konstatira: „Isus Krist je živ i po njemu može živjeti, ne za trenutak, ne za godinu ili dvije, osamdeset ili devedeset nego vječno svatko koji se Njemu utječe i od Njega milost traži.“

Mons. Mlakić naglasio je vrline koje je posjedovao pok. fra Milan među kojima je svakako bila njegova ljubav prema svojim župljanima i arheologiji. „Fra Milan, koji je većinu svog svećeničkog života proveo živeći i radeći na župama Šibenske, moje, biskupije bio je revan Božji radnik. U to sam se osobno uvjerio, a to su mi ovih dana potvrdila neka od subraće svećenika kada smo primili vijest o njegovu odlasku s ovoga svijeta. Uvjereni smo da će ga dobri Bog za to nagraditi.“

Pri koncu euharistijskog slavlja zahvale su uputili: fra Marko Mrše, provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Damir Ćiro Čikara, župnik u Drnišu i fra Kristian Stipanović, gvardijan u Imotskom.

Fra Marko je istaknuo u svojem govoru kako je smrt zapravo tajna pred kojom svi stojimo, a jedina osoba koja ima odgovor na tajnu smrti je Isus Krist. Tu tajnu možemo otkriti samo ako živimo s Kristom, suobličujući se s Kristom. „Nikada ne znamo kada će nas Gospodin pozvati.“ Na koncu svojeg govora o. Provincijal naglasio je kako je fra Milanovo mjesto sada „prazno“ te pozvao sve nazočne da mole za nova duhovna zvanja koja će naslijediti i slijediti primjer pok. fra Milana Ujevića.

Uime franjevaca i vjernika Župe Drniš okupljenima se obratio fra Damir Ćiro Čikara, župnik Drniša koji je opisao svakodnevni suživot s pok. fra Milanom koji je u drniškoj župnoj kući proveo zadnjih trideset godina.

Fra Kristian Stipanović u svojem govoru naglasio je simboliku fra Milanova krsnog imena – Franjo sa životom kojeg je fra Milan živio – franjevački skromnim i poniznim te je dolično da bude pokopan u devetnici sv. Franje Asiškog.

Pisma sućuti poslali su mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, Milan Stipić, imenovani vladika križevački te Božidar Darko Šošić.

Poslije euharistijskog slavlja sprovodne obrede, na groblju Gospe od Anđela u Imotskom, predvodio je fra Kristian Stipanović, gvardijan Samostana sv. Frane u Imotskom. https://www.franjevci-split.hr

 

 

Pogledajte još

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače …