Dvjesto pedeset godina štovanja Gospe od Porta u Primoštenu.

Dvjesto i pedeset godina štovanja Gospe od Porta u Primoštenu proslavljeno je u nedjelju 9. kolovoza svečanim misnim slavljem pred crkvom svetog Roka. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Riječi pozdrava uputio je župnik don Jurica Petković. Tijekom misnog slavlja pjevao je župni zbor koji izveo pjesmu Gospi od Porta. Autor teksta i glazbe je župnik u Primoštenu don Jurica Petković.

Biskup Tomislav Rogić u homiliji govorio je o Gospi od Porta. Pred nama je danas slavlje ove lijepe tradicije koja ima svoje duboko značenje. Isto tako i zahvalnost Bogu što je sačuvana i ostaje i dalje znakom žive vjere u ovoj župi, ovdje u Primoštenu. Zahvala svima koju su se trudili sačuvati ovu vjersku tradiciju da bude vidljivi znak vjere – svjedočanstva, da bude pomoć u prenošenju vjere na mlađe generacije. Zahvala Bogu što je opstala do danas, usprkos nesklonim vremenima kad je znala biti i zabranjivana. Ali se uvijek našlo onih pobožnih duša koje su je poštivale i slavile Gospu od Porta, nisu se dali ničim ustrašiti, nego su vjeru svjedočili noseći Gospinu sliku svojim mjestom. Oni su bili živo svjedočanstvo što im ova svetkovina znači. Njome su pokazivali da se Gospinu zagovoru mole, da u nebeskoj Majci Mariji imaju onu čvrstu uporišnu točku. Ona im je oslonac. Po njezinu zagovoru kod Sina Božjeg i jedinog Spasitelja nadaju se nadići sve poteškoće, život prihvaćati, križ nositi i spasenje vječno u Nebu zadobiti. To im je bio cilj, a vjera u Sina Božjega i konačni susret s njim poslije ovoga života bio im je važniji od svega drugoga, poručio je biskup Tomislav Rogić u homilji.

Naglasio je kako je pobožnost Gospi od Porta puno više od nekog običaja. „Ova pobožnost 250 godina zalijeva molitvom naše korijene, identitet našega bića, čovjeka vjernika ovoga kraja. Vjera u Krista Spasitelja i zagovor njegove Majke oblikovala je dušu, stavove, život i odnose vjernika koji su je sačuvali. Bila je sigurno utočište u mnogim nevoljama s kojima se trebalo nositi: pošasti, oskudica, ratovi, doba komunizma i nijekanja vjere. Bilo je raznih križeva i iskušenja, neizvjesnosti i ugroza, borbe za život u siromaštvu i oskudici. U svemu tome vjernička duša uvijek je znala gdje se obnavlja snaga, učvršćuje nada i dobiva snaga za životne borbe“.

Biskup je kazao kao i danas želimo Gospu od Porta moliti da nam isprosi istu snagu vjere za ovo naše današnje vrijeme. „Da ne zaboravimo onaj najvažniji životni cilj: život zauvijek u Bogu, u radosti neba. Da na tom putu ne izgubimo kompas i ne dopustimo da nas varave slike zemaljskih dobara zarobe i odvuku pogled od vječne sreće s kojom se ništa prolaznog ne može mjeriti“.

Danas častimo Gospu od Porta, Gospu od sigurne luke i jasnog konačnog cilja. Gospu koja je i sama prošla tolike nevere i ostala vjerna službenica Božja prihvaćajući iz Božje ruke sve. Čvrsta u vjeri u svoga Sina da je On konačni pobjednik i gospodar, da je u njemu Život i sreća – zauvijek. Zato ćemo ju za koji dan slaviti kao uznesenu na nebo, Kraljicu neba i zemlje, Majku nebesku. Gospe od Porta, isprosi nam svojim zagovorom snagu vjere koja uvijek pirjanja uz tvoga Sina, koja ga priznaje svojim jedinim Spasiteljem, vjeru koja trajno traži njegove tragove u našim životima i susret s njime. Tvojim zagovorom On jedini može iscijeliti sve naše boli i razagnati sve naše strahove. Daj da doživimo njegovu pruženu ruku koja će obrisati svaku našu sumnju i utišati svaku neveru, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Misno slavlje završilo je procesijom sa Gospinom slikom koja je vraćena u kapelicu na lokaciji Porat u Primoštenu. Biskup Tomislav Rogić vjernicima je udijelio blagoslov sa Gospinom slikom.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …