Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Župa sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu, je u četvrtak, 18. 11. 2021. obilježila Dan sjećanja na žrtve  Domovinskog rata i  Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i  Škabrnje.

Program je započeo molitvom krunice koju je predvodio Franjevački Svjetovi Red. U krunici prije otajstava su se čitali pojedini odlomci opisa stradanja Vukovara i Škabrnje. Zatim je slijedila sveta misa koju je predvodio fra Mario Radman, župnik i gvardijan. Nakon mise je uslijedilo euharistijsko klanjanje. Poslije klanjanja, mnogi župljani, djeca i mladi su se uključili u mimohod sa lampionima koje su ostavljali ulicama naše četvrti Šubićevac.

Prisjećamo se danas 30. obljetnice bitke za Vukovar. I danas, nakon toliko vremena, naše su misli i molitve s onima koji zaslužuju naše posebno poštovanje i divljenje jer su imali hrabrosti i odvažnosti, a ponajviše ljubavi, kad je našoj domovini bilo najteže. Oni koji su za svoju domovinu i svoj narod bili tu kada je to bilo najpotrebnije.

Hrvatski branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata, kao i članovi obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata podnijeli su najveći teret obrane domovine i života sviju nas. Oni nisu tek neki nepoznati ljudi, bez imena i prezimena, bez obitelji i dragih ljudi… Oni su naši djedovi i očevi, braća i sestre, prijatelji i znanci, kolege s radnoga mjesta. Mnoga su njihova imena zaboravljena, mnoga su zapisana na pločama i spomenicima diljem naše domovine. Ali svaka se ploča razbije, svako sjećanje izblijedi. Ipak, tješi spoznaja da su ova imena zapisana u dlanu Božje ruke, odakle ih nikada nitko ne može izbrisati. Isusove riječi tako su jasne: »Nitko nema veće ljubavi od ove, tko život svoj položi za svoje prijatelje!«

Zato se danas u svojim molitvama želimo prisjetiti svih stradalnika bitke za Vukovar, ali i svih bitaka Domovinskog rata – ne iz osvete, jer molitva nikada nije »osvetnička«, nego iz poštovanja. Želimo danas moliti za njihov mir, ali i mir svih preživjelih. Želimo moliti za snagu opraštanja, za rane koje ne blijede…

Molimo te, Gospodine, za naš herojski grad Vukovar, za našu Škabrnju – koje je isti dan povezao strašnom tragedijom. Molimo te da se nikada ne ponovi takva tragedija našeg hrvatskog naroda. Molite za mir Jeruzalemov… Ja te molim za mir Vukovara i Škabrnje i svih ostalih meni dragih gradova i sela moje domovine!

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …