Cvjetnica u župi Ljubitovica. Misno slavlje i pobožnost križnog puta predvodio je župnik don Donald Marković.

Nedjelja Muke Gospodnje svečano je proslavljena u župi svete Katarine Aleksandrijske u Ljubitovici. Slavlje je započelo ispred crkve gdje su blagoslovljene maslinove grančice, nakon čega je za križem krenuo ophod procesijskim putem oko crkve za vrijeme kojeg je narod pjevao Himan Kristu Kralju. Nakon ulaska u crkvu služena je svečana sv. Misa.

Popodne istoga dana, u 17 sati održan je Križni put na brdo Zlatarica iznad župne kuće. Obnova je to tradicionalnog Puta križa koji je posljednjih godina zapostavljen jer je župa bila bez župnika. Promjenjive vremenske prilike utjecale su na broj okupljenih vjernika kojih se na kraju skupilo oko 40 župljana.

Pobožnost je počela ispred kapelice sv. Ante Pustinjaka u dvorištu župne kuće, ispred novog drvenog križa kojeg su vrijedni mještani postavili na mjesto starog, dotrajalog. Vrijedno je napomenuti da je novi križ napravljen od debla koje je desetljećima raslo u dvorištu župne kuće a koje je moralo biti posjećeno zbog opasnosti koja je prijetila zbog neposredne blizine dalekovoda. Ideja je došla od vrijednog župljanina dr. sc. Ante Topčića koji je i predvodio akciju postavljanja križa.

Križ je od kapele do prve postaje nosio župnik don Donald Marković, a nakon njega se u nošenju izmijenilo 14 muškaraca. Moljen je Križni put oca i majke sa susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu, koji kroz meditacije na jasan način govori o problemima i napastima s kojima se suočava katolička obitelj modernog vremena kroz oči oca, odnosno majke. Između postaja, predvođen župnim zborom, narod je pjevao pučki napjev Puna tuge.

Sa 490 mnv visoke Zlatarice puca prekrasan pogled na cijelo mjesto, a prema istoku i sjeveru, za lijepog vremena jasno se vidi Kamešnica, Svilaja, Dinara, Promina… Ljubitovački je to Sinaj, točnije brdo zahvale. Na tom je brdu 2001. g podignut 8,5 m visok betonski križ u znak zahvale Gospodinu što nitko iz mjesta braneći Domovinu nije poginuo – a bilo ih je.

Prije 10 godina za župnika don Mira Stojića probijen je prohodniji put od župne kuće do križa koji je omogućio održavanje križnog puta na Cvjetnu nedjelju, a u ovom vremenu, omogućio je razmišljanje o izradi postaja križnoga puta te eventualno održavanje pobožnosti zahvalnog križnog puta uz Dan domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja početkom mjeseca kolovoza.

izvor: župa Ljubitovica

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …