Bogoslov Šibenske biskupije Robert Maretić u Splitu je primio kandidaturu za đakonat i prezbiterat

U predvečerje, 30. ožujka, u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu upriličeno je primanje kandidata za svete redove đakonata i prezbiterata.

Kandidaturu su primili trojica bogoslova: Mate Bareta, na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije, Domagoj Ivan Babić, na naslov Hvarske biskupije te Robert Maretić na naslov Šibenske biskupije. Bogoslovi su primljeni među kandidate za đakonat i prezbiterat tijekom svečanog misnog slavlja, koje je predvodio apostolski administrator Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.

U prigodnoj se propovijedi mons. Puljić osvrnuo na čitanje i psalam od dana, gdje se govori o Abrahmovu pozivu i njegovu odazivu: „Abraham je bio siguran da Gospodin, koji ga zove, neće ga ostaviti“, primjećuje nadbiskup Puljić te nastavlja: „Upravo onako kako nas psalmist danas potiče da se uvijek sjećamo saveza s Gospodinom, tako je i danas ovaj čin primanja trojice kandidata na neki način početak jednog takvoga saveza.“ Mons. Puljić objasnio je tri važna elementa svećeničkog poziva, koja su međusobno umrežena i konstitutivna za svako zvanje. „Ako fali jedno od njih, onda nema zvanja“, upozorava nadbiskup Želimir.

Prvotno se uvijek radi o Božjoj inicijativi, koji poziva čovjeka. Drugo je odgovor kandidata na poziv, a treće je da me Crkva primi. „Na Crkvu spada zadaća da razlučuje je li je kandidat duhovno zreo za ređenje i velika je to odgovornost“, zaključuje mons. Puljić. Na kraju svoje homilije nadbiskup Želimir čestitao novim kandidatama i zaželio im plodonosan hod u svetom pozivu, i da poput Abrahama idu sigurni vjerujući da ih Gospodin neće napustiti.

izvor: https://smn.hr

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …