Blagdan svete Ane proslavljen je u Čistoj Velikoj. Obilježeno je i pedeset godina od osnivanja župe.

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. ANE   U ČISTOJ VELIKOJ

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u župi sv. Ane , uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Čiste Velike  sv. Ana  i 50 godina osnivanja župe. Euharistijsko slavlje predvodio je don Gabrijel  Jagarinec ,župnik  župe Rođenja Blažene Djevice Marije , Skradin  u koncelebraciji  s fra Josipom Grgićem i mnoštvom svećenika iz Šibenske biskupije.  Program proslave blagdana sv. Ane , počeo je  23.07 (utorak ) prvim danom Trodnevnice.  Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor iz Čiste Velike sa svojim predivnim pjevanjem, gdje su oduševili  sve nazočne vjernike .

Joakim i Ana roditelji Blažene Djevice Marije  uzor  su odgoja u vjeri i ljubavi , otvoreni daru života. Blažena Djevica Marija pristala je biti božja službenica , zahvaljujući odgoju njenih roditelja Joakima i Ane. Život je najveći božji dar i naš hrvatski narod pozvan je prepoznati  dar života. Ako ćemo imati zdrave obitelji koje će rađati zdravim plodovima, društvo će nam biti zdravo. Ispravno je reći  kada će biti života , onda će biti puno božjeg blagoslova i bogatstva. Sve što čovjek u životu postigne , postigao je zahvaljujući  majci  koja mu je dala dar života.  Po uzoru na  sv. Anu možemo prepoznati ljepotu majčinstva – rekao je na kraju don Gabrijel Jagarinec.

Župna crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine na temeljima stare crkve. Uz crkvu s lijeve strane podignut je betonski zvonik s dva zvona. U Domovinskom ratu 1992. godine crkva je do temelja uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni  križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik s četiri zvona odvojen od crkve.  Crkvu je   na blagdan sv. Ane 2017.g. blagoslovio Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Radovi oko uređenja okoliša još su u tijeku.

Nakon mise vjernici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu. Na kraju mise župnik fra Josip Grgić zahvalio se don Gabrijelu  Jagarinecu  na predivnoj propovijedi  ,braći svećenicima i svim nazočnim vjernicima što su uveličali veliko slavlje svetkovine svete Ane.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

Pogledajte još

Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića. Slavlje je predvodio biskup Ivica Petanjak Prigodom pedeset godina od kanonizacije za Šibensku biskupiju otvorena je Godina sv. Nikole Tavelića.

Svetkovina svetog Nikole Tavelića proslavljena je u četvrtak 14. studenoga u Nacionalnom svetištu svetog Nikole …

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom otvaranja godine sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju

Sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, svećenik, franjevac, misionar i mučenik za Krista prvi je proglašeni svetac …

Molitvom i svetom Misom, župa Vodice komemorirala šestu godišnjicu smrti svoga dugogodišnjeg župnika blagopokojnog don Frane Šimata

U srijedu 13. studenog na dan njegova preminuća, župa Vodice komemorirala je šestu godišnjicu smrti …