Blagdan svete Ane proslavljen je u Čistoj Velikoj. Obilježeno je i pedeset godina od osnivanja župe.

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. ANE   U ČISTOJ VELIKOJ

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u župi sv. Ane , uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Čiste Velike  sv. Ana  i 50 godina osnivanja župe. Euharistijsko slavlje predvodio je don Gabrijel  Jagarinec ,župnik  župe Rođenja Blažene Djevice Marije , Skradin  u koncelebraciji  s fra Josipom Grgićem i mnoštvom svećenika iz Šibenske biskupije.  Program proslave blagdana sv. Ane , počeo je  23.07 (utorak ) prvim danom Trodnevnice.  Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor iz Čiste Velike sa svojim predivnim pjevanjem, gdje su oduševili  sve nazočne vjernike .

Joakim i Ana roditelji Blažene Djevice Marije  uzor  su odgoja u vjeri i ljubavi , otvoreni daru života. Blažena Djevica Marija pristala je biti božja službenica , zahvaljujući odgoju njenih roditelja Joakima i Ane. Život je najveći božji dar i naš hrvatski narod pozvan je prepoznati  dar života. Ako ćemo imati zdrave obitelji koje će rađati zdravim plodovima, društvo će nam biti zdravo. Ispravno je reći  kada će biti života , onda će biti puno božjeg blagoslova i bogatstva. Sve što čovjek u životu postigne , postigao je zahvaljujući  majci  koja mu je dala dar života.  Po uzoru na  sv. Anu možemo prepoznati ljepotu majčinstva – rekao je na kraju don Gabrijel Jagarinec.

Župna crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine na temeljima stare crkve. Uz crkvu s lijeve strane podignut je betonski zvonik s dva zvona. U Domovinskom ratu 1992. godine crkva je do temelja uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni  križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik s četiri zvona odvojen od crkve.  Crkvu je   na blagdan sv. Ane 2017.g. blagoslovio Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Radovi oko uređenja okoliša još su u tijeku.

Nakon mise vjernici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu. Na kraju mise župnik fra Josip Grgić zahvalio se don Gabrijelu  Jagarinecu  na predivnoj propovijedi  ,braći svećenicima i svim nazočnim vjernicima što su uveličali veliko slavlje svetkovine svete Ane.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

Pogledajte još

Proslavljen sveti Nikola. Biskup Rogić predvodio je minso slavlje u svečevoj crkvi na šibenskoj rivi.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svetog Nikole biskupa predvodio je misno slavlje u zavjetnoj …

Restaurirane slike Križnog puta u Žiriju. Nakon 60 godina vraćene u župnu crkvu.

Nakon šezdeset godina, u ponedjeljak 4. prosinca  postaje Križnog puta sa dvogodišnje restauracije  vraćene su …

Održan Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“

Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ …