Biskupova poruka za Korizmu 2019. “Što si spreman promijeniti i zbog čega? – ili – Spasenje po Kristu Gospodinu oslikava se u savjesti obraćenika.”

Sveto i milosno vrijeme Korizme poticaj je kršćanskoj duši i savjesti čovjeka da traži pravi put u život, dobrotu i vječno spasenje u Bogu. Objava Božje ljubavi za čovjeka dosegla je svoj vrhunac u trpljenju Sina Božjega, njegovoj smrti na križu i slavnom Uskrsnuću. Korizma nudi poniranje u dubinu otajstva našega spasenja i bolje poznavanje što je Bog bio spreman učiniti za čovjekovo spasenje da ga izbavi od grijeha i smrti. Raširena pobožnost Križnoga puta i korizmeni napjevi po našim župama žele nas uvesti u misterij patnje nevino osuđenog Isusa Krista, njegovo prihvaćanje Očeve volje i spremnost da se žrtvuje do kraja za naše grijehe, za naše obraćenje, za naše izbavljenje od robovanja ispraznostima i prolaznostima ovoga svijeta. On, jedini Spasitelj, želi čovjekovo obraćenje, želi novog čovjeka koji se suobličava slici Božjega Sina. Isus Krist nudi sigurne smjernice za jasnu i čistu savjest. Želi čovjeka obdariti oproštenjem i izvesti ga na pravi put dobrote i sebedarne ljubavi. Želi ozdraviti naše duše od grijeha, naše odnose jednih prema drugima, naš pristup životu, svijetu i prirodi.

Korizma nas poziva napraviti „inventuru“ svoje savjesti, postupaka, životnih usmjerenja, ustaljenih praksi i odnosa. Zapravo smo prije svega pozvani preispitati svoje odnose i postupanja pred Bogom, prema drugima i prema samima sebi. Odjekuje poziv: Sad je vrijeme milosno – sad je vrijeme spasa!
Oproštenje i bezgranična Božja ljubav nudi se onoj duši koja Boga traži. Onoj duši koja prihvaća da nema sve odgovore, da nema snage za sve izazove, da je grešna i da nije dostatna sama sebi već joj treba Božja milost da je očisti i uredi, usmjeri i ohrabri, da joj ponudi trajno suputništvo, potporu i sigurnost na putu prema vječnom spasenju.

Vrijeme Korizme bitno određuju: oproštenje i obraćenje. Oprošteno mi je po ljubavi Božjoj koja se darovala dok sam još bio u grijesima. Obraćam se jer sam izazvan tolikim Božjim milosrđem i patnjom Sina Božjega Isusa Krista. Kristova žrtva traži od čovjeka odgovor. Odgovor molitve i pokore. Odgovor žarkom željom živjeti novim životom. Odgovor spremnošću mijenjati ono što Krista nije dostojno, što u njegovoj blizini ne može opstati. Odreći se grijeha koji me od Boga udaljava, koji ruši dobre odnose među ljudima, u obiteljima, na poslu… Zapravo, Krist nas poziva da mu darujemo svoje rane koje on iscjeljuje jer ih je na sebe primio.

Sveto korizmeno vrijeme, vrijeme je pitanja koja sebi postavljamo: Da li me moj način života, postupanja, odnosa koje imam s drugima vodi do Boga? Što trebam mijenjati? Koliko ću doista na sebi raditi, svoju savjest izgrađivati i dozvoliti da me milost oproštenja učini obraćenikom?
Božja Riječ u knjizi Sirahovoj kaže:

„Sine moj, ako želiš služiti Gospodu, pripravi dušu svoju na kušnju. Učvrsti svoje srce i budi jak i ne nagli kad napast dođe. Prioni uz Boga i ne odmeći se, da bi bio slavljen na svoj posljednji dan. Primi sve što te stigne i budi strpljiv u nestalnosti svoje bijede. Jer kao što se u vatri kuša zlato, tako i odabranici u peći poniženja. Vjeruj u Gospoda, i on će ti pomoći, kroči pravom stazom i uzdaj se u njega. Vi što se bojite Gospoda, očekujte njegovu milost i ne skrećite s pravoga puta, da ne propadnete. Vi što se bojite Gospoda, uzdajte se u nj i plaća vam neće propasti. Vi što se bojite Gospoda, nadajte se dobru, vječnoj radosti i milosti.“ (Sir 2,1-9).

Savjest obraćenika, u poniznosti duše, traži načina da Bogu omili: molitvom, pokorom, dobrim djelima, odricanjem i nadasve opraštanjem onima koji su je povrijedili. Oprosti jer ti je oprošteno. Ljubi jer si ljubljen. Čini žrtvu jer si žrtvom spašen. Čini dobro jer te Bog neprestano svojim dobrima obasipa. Idi ispravnim putem kroz život jer si po Kristu progledao, prohodao. Po njemu si na život vječni pozvan.

Neka se po poniznosti i samozatajnosti, molitvi i pokori kršćanskih duša ove Korizme izlije milost Božja na sve ljude jer Bog ne može ne uzvratiti. „Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.” (Mt 6,17-18).

Svim vjernicima Šibenske biskupije želim obraćenjem plodnu i molitvom ustrajnu Korizmu, ispunjenu dobrim djelima, te radosno iščekivanje Uskrsa u čistoći srca i obnovljena duha!

+ Tomislav Rogić, šibenski biskup

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …