Biskup Tomislav Rogić u sklopu pastirskih pohoda bio je u župi Pirovac. Susreo se sa vjernicima i župnikom.

Pastirski pohod župi Gospe od Karmela u Pirovcu u subotu, 19. rujna 2020. tekao je prema dogovorenom rasporedu. Program susreta raznih institucija i ustanova (Općina, Osnovna škola i dr.) izostavljen je radi epidemioloških mjera.

Pohod je započeo molitvom za pokojne. Na groblju u 15. sati okupilo se četrdesetak vjernika, među kojima i članovi župnog zbora sa župnikom don Hrvojem Kolakom. Molitva je bila svečana i dostojanstvena popraćena pjesmom zbora.

Uslijedila je vizitacija župnog ureda. Vidljivo je, kao i svuda po našim župama, veći broj umrlih od krštenih, a vjenčanja postaju rijetkost. Ima godina sa samo jednim do tri vjenčanja – u posljednjih deset godina.

U 18 sati slavljena je sveta misa u župnoj crkvi uz pratnju župnog zbora koji je skladnim a capela pjevanjem uveličao liturgiju. Na misi je sudjelovalo oko stotinu vjernika. Biskup Rogić je u homiliji tumačio Božju Riječ dnevnih čitanja osvrćući se na sadašnju situaciju pandemije i kako i u tim okolnostima prepoznati u čemu možemo rasti i dozrijevati u vjeri. Uskrsnuće i život vječni smisao su i cilj kojem vodi ljudski život. Na tom putu krijepi nas Božja riječ i svaki je od nas to sjeme iz Isusove prispodobe koje treba donijeti plod za život vječni. Po kršćanskom životu, molitvi, svetim sakramentima, obiteljskom životu, poštenim radom i vođeni Božjom riječi da nikada ne budemo ono sjeme uz put ili na kamenu ili u trnju, nego ono sjeme koje je palo na dobru zemlju i donijelo višestruki plod.

Nakon svete mise u crkvi su se s biskupom u razgovoru zadržali članovi župnog pastoralnog vijeća, suradnici i pjevači. Teme su bile svakodnevne, od činjenice da nas je sve manje, da je mali broj obitelji s više djece, da jedni traže posao a drugi ga ne prihvaćaju, da smo se svi ‘zarazili lagodnim životom’, pa do epidemije i mjera, te kako ih tko shvaća i prihvaća. Prisutni su se složili da sve okolnosti, izazove i kušnje trebamo gledati očima vjere i pouzdanja u Boga, rasti u odgovornosti jedni za druge i s molitvom prići svakoj poteškoći.

Biskup Rogić na koncu se zahvalio vjernicima i župniku don Hrvoju na lijepo pripremljenom pastirskom pohodu.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …