Biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Svih Svetih predvodio je misno slavlje na gradskom groblju Kvanj.

Na svetkovinu Svih svetih u utorak 1. studenog u popodnevnim satima, šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je misno slavlje na gradskom groblju Kvanj. Euharistija koja je je slavljena u zajedništvu sa svećenicima Gradskog dekanata Šibenske biskupije završila je molitvom odrješenja za sve pokojne koji počivaju na groblju Kvanj i svim grobljima Šibenske biskupije. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon misnog slavlja biskup Tomislav Rogić molio je na grobovima preminulih svećenika, redovnika i redovnica.

U homiliji je kazao kako slavimo sve svete kako bi po primjerima njihova života i mi pronašli put koji vodi u vječnost. Toliki proglašeni sveci, toliki zagovornici, svakodnevno nam svjedoče obećanu besmrtnost na koju smo pozvani.

Naglasio je kako današnja svetkovina razmatra život svetih i kako u Raj doći. Progovara Božja Riječ u posljednjoj knjizi Biblije, Otkrivenju: o opečaćenim slugama Božjim iz svih plemena Izraelovih, o mnoštvu koje nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakog naroda i plemena, puka i jezika. Pred prijestoljem su Jaganjčevim, pred prijestoljem Onoga koji svojom žrtvom oduze grijeh svijeta, ispravi krivicu, dade zadovoljštinu i snagom Božje ljubavi koja prašta i grli dovodi ljude k sebi. A oni odjeveni u bijele haljine s palmama u rukama. Bijela haljina znak je vraćenog dostojanstva, pripadnosti Bogu. Palme u rukama znak su podnesenih muka, žrtava i trpljenja radi vjere u Boga. Došli su iz nevolje velike, ali su oprani krvlju Sina Božjega. Po žrtvi njegovoj stekli su vječnu baštinu.

Sveti Ivan piše prvoj Crkvi: svijet vas neće prihvatiti jer Boga ne poznaje, ne želi upoznati. A koji Boga traže, vjeru prihvate, djecom Božjom postaju već sada, obasuti Očevom ljubavlju. Kad nam Otac sve očituje, bit ćemo mu slični i vidjeti ga kao što jest. Tome se nadati u toj nadi hoditi. To je krepost nade koja vodi kroz život. Tom nadom života možemo obojiti svaki naš dan, svaki naš posao, svaku našu riječ i misao, svaki naš susret i odnos s drugima. Ta nas nada čisti od prolaznosti i besciljnosti. Ta nam nada daje smisao života i jasan životni cilj. Ta nas nada hrani u našim svakodnevnim brigama, naporima, nastojanjima i krijepi Božanskim oproštenjem u našim slabostima i padovima.
Svi sveti u nebeskoj slavi, zagovarajte nas, pomozite nam, nadahnite svojim primjerom i kad dođe čas, primite nas pred prijestoljem Njegovim, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …