Biskup Tomislav Rogić na blagdan svetog Nikole predvodio je misno slavlje na punti poluotoka Oštrica. Okupili su se vjernici Brodarice i Krapnja.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svetog Nikole predvoio je misno slavlje na poluotoku Oštrica, na punti kod kapelice sv. Nikole.  Proslavu blagdana organizirao  je gvardijan samostana na Krapnju fra Ivan Lelas sa župnikom župe Krapanj- Brodarica fra Farnom Delićem.

Vjernici su do punte Oštrice prevezeni trajektom iz Brodarice i Krapnja, a dio je došao i automobilima. Putujući trajektom vjernici su molili krunica i pjevali Gospine pjesme. Mirno more, oblačno vrijeme,  ne previše hladno, bilo je u šumarku pored kapelice kao naručeno da se u miru Božjem i tišini, pod darovanim podnebesjem moglo slaviti Boga svetom euharistijom i utjecati u zagovor svecu pomoraca i ribara. Na misnom slavlju posebno se molilo za sve pokojne pomorce i ribare.

Biskup Rogić u homiliji  istaknuo je da je sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote, zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji.  „O njemu su ispričane mnoge legende, pobožne predaje. One uvijek govore o svečevoj dobroti i želji da pomogne potrebnome, da izbavi iz nevolje. Prema predaji Nikola je činio velika čudesa. Ozdravljao je bolesne i tješio ljude u svim potrebama. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Napose mu pripisuju da je činio velike stvari pomažući djecu, sve do najvećih čudesa“, kazao je biskup.

Naglasio je kako je sveti Nikola živio da druge usreći, spriječi od pogibelji, izbavi od straha i nevolju na dobro okrene. Svojim životom Nikola je pokazivao je da se može živjeti drugačije, sretnije i ljepše kad se živi za druge. Postao je svjedokom Božje ljubavi za čovjeka, znakom Božje providnosti, pomoćnik obitelji i znak pomoći u nevolji. Božjeg djelovanja po Isusu Kristu spasitelju čovječanstva. Zato darivanje jer nas je Bog po svetom Nikoli učio dobroti, kazao  je biskup.

Vjernike je pozvao neka se mole za sve pomorce i ribare kako bi  ih svemogući Bog po zagovoru sv. Nikole uvijek doveo natrag u luku. Neka sv. Nikola bude naš učitelj dobrote i života za druge, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …