465. obljetnica posvete katedrale svetog Jakova u Šibeniku. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Misno slavlje povodom 465. Obljetnice posvete katedrale svetog Jakova u Šibeniku, u katedrali predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je katedralni župnik don Krešimir Mateša i ekonom biskupije don Roko Glasnović.

U homilji biskup Rogić o graditeljima katedrale kazao je kako su njenom izgradnjom željeli učiniti nešto lijepo za Boga, Bogu na slavu. Htjeli su da onaj koji u katedralu uđe doživi da u njoj stanuje Bog. Da je ona sveto mjesto, crkva gdje se dolazi na molitvu – gdje se slavi Boga, gdje mu se pjeva i zahvaljuje – mjesto gdje se zajednički mole i sastaju oni koji u Krista vjeruju. Tako smo se i mi danas okupili u spomen na taj prvi blagoslov naše katedrale, kazao je biskup.

Naglasio je kako danas živimo u posebnim uvjetima i gledamo se preko ekrana, sa žarkom željom da to što prije bude u živo. Da se katedrala i sve crkve ponovno ispune vjernicima koji će doći Bogu zahvaliti što su prošli dani teških iskušenja, izolacije koja je bila nužna da se spašavaju ljudski životi, da se sačuva zdravstveni sustav i one koji nas liječe, da se mogu pobrinuti za svakog bolesnika.

Život nam se preko noći izmijenio. Dok smo mislili da svijet nezaustavljivo ide dalje, da se toliki planovi, programi i susreti moraju dogoditi, odjednom došlo je do promijene. Sve može biti zaustavljeno. Valja ponizno priznati činjenicu da smo bespomoćni, mali, neuki pred novim neočekivanim izazovom. U tim novim okolnostima kušnje za svakog čovjeka, mnoge su osnovne vrijednosti došle u prvi plan. Briga za drugoga, okupljanje obitelji koja sad ima vremena biti zajedno. Zajednička molitva u obitelji, Crkva u malom. Požrtvovnost različitih službi i volontera, skupina koje su se znale organizirati da priskoče gdje treba. Nije li i to blagoslov Božji?, kazao je biskup Rogić.

Naglasio je kako vjernicima nedostaje nam zajedništvo euharistije. Zapitao je ima li u tome Božjeg blagoslova: „Ima. Uči nas dvije stvari: shvatiti da je sve u rukama Božjim i da to u poniznosti srca prihvatimo. Drugo je da euharistijski post probudi u nama čežnju za još dostojnijem pristupanju Kruhu života.

Ovo je svjeto mjesto susreta s Bogom! Ovo je kuća molitve! – Evo nas dakle u Božjoj kući molitve! Slušamo Božju Riječ. Donosimo pred Boga svoje molitve, potrebe, želje. Molimo ga i za oproštenje ako smo ga čime povrijedili. Zahvaljujemo mu za sva dobra koja nam je dao. Mi želimo biti njegovi, želimo da nas Isus vodi, hrani, upućuje, da ga nasljedujemo. Želimo biti čvrsto povezani s njim – u Savezu s njim. Taj se Savez započima krštenjem – hrani euharistijom a neprestano potiče darovima Duha Svetoga, kazao je biskup Tomislav Rogić. Zaključio je kako preostaje nam zadatak, odluka volje i ustrajnost molitve da i iz ove krize izađemo kao bolji ljudi i vjerničke duše željne živoga Boga, Krista Uskrsloga!

Na misnom slavlju nisu sudjelovali vjernici, slavlje se moglo se moglo pratiti uživo putem Facebook profila Šibenske biskupije. Pjevanje je predvodila voditeljica Mješovitog katedralnog zbora prof. Jelena Mikulanda uz još dva pjevača. Na orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U Cvjetnom domu proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa

Blagdan Uzvišenja svetog Križa  u četvrtak 14. rujna proslavljen je u Domu  za starije osobe …