Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. Koncelebrirao je župnik katedrale don Krešimir Mateša,  i umirovljeni biskup Ante Ivas.. Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikuladra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Biskup Rogić vjernicima u homiliji je poručio da žive u uskrsloj vjeri i iz te vjere crpime snagu, to svojim kršćanskim životom svjedoče.  Uskrsnuće je  pobjeda života – novi vječni život. Uskrsnuće je pobjeda ljubavi u darovanom oproštenju.

Biskup je dalje naglasio kako svjetlost, sjaj i radost uskrslog jutra može odagnati sve tmine i hladnoće koje se nadvijaju nad ljudsku dušu. Uskrs ima tu snagu, jer to je jutro konačne pobjede. Toga su jutra srušene sve pregrade razdvojnice koje su dijelile čovjeka od Boga. Bog ih je, osvjedočen nemoći svoga ljudskog stvora, sam došao srušiti za svagda. Pobijeđen je grijeh, pobijeđena je tama zavodljivosti ovoga svijeta, pobijeđena je smrt kao posljednja prijetnja. Tko, osim uskrslog Krista može ponuditi takvu pobjedu? Uskrs tamu pretvara u svjetlo, raspadljivo u neraspadljivo, smrtno u besmrtno. Svjedoci smo ipak, da je još puno tame ostalo na zemlji. Kao da se tmina s Kalvarijskog brda “od ure šeste pa do ure devete” nije povukla iz svih ljudskih srdaca. Još uvijek ima onih koji “više ljube tamu nego svjetlost”. I poslije Uskrsnuća može biti onih koji radije biraju smrt nego život.

Neka uskrsna radost Kristove pobjede uđe u svaku dušu, u naše obitelji, u sve narode svijeta i ohrabri ih. Svitanje poslije Golgote više nema svoga zalaza. U toj snazi vjere koju nosi Kristovo uskrsnuće pronađimo novu snagu za sve životne borbe i otkrijmo istinsku radost života što ga Bog daruje već sada i jednom u vječnosti. Neka svaku dušu, neka svaki odnos, neka svaki posao, muku, ali i radost, uspjeh i zajedništvo obasja Uskrsna svjetlost koja donosi puninu života! Svim vjernicima Šibenske biskupije i svima koji slave Isusa Krista uskrsloga, želim snagu vjere koju daruje uskrsli Gospodin. Sretan i blagoslovljen Uskrs, poručio je biskup vjernicima preko misnog slavlja u katedrali svetog Jakova.

Nakon misnog slavlja vjernici su u dvorani biskupske palače čestitali  Uskrs  biskupu Rogiću i Ivasu. Na misnom slavlju bio je i pravoslavni svećenik u Šibeniku  jerej Milenko Lošić koji je biskupu Rogiću čestitao Uskrs.

Pogledajte još

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …

Proslavljen blagdan sv. Rite u Župi Svih Svetih u Sesvetama. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić

Vjernici Župe Svih Svetih u Sesvetama proslavili su u  srijedu 22. svibnja blagdan svete Rite. …

Sprovod i misa zadušnica sestre milosrdnice Lucije (Ane) Jurić.

Sestra milosrdnica Lucija (Ana) Jurić preminula je u subotu  18. svibnja 2024. u 85. godini …