Križni put mladih Šibenske biskupije od katedrale svetog Jakova pa do Okita.

Križni put mladih Šibenske biskupije ove godine održan je u subotu  18. ožujka. Pobožnost je započela u Katedrali svetog Jakova. Mladi su u Godini zahvalnosti  u kojoj se obilježava 725. godina od osnutka Šibenske biskupije molili za Biskupiju i mlade.

Prve tri postaje pobožnosti bile su na području župe Katedrala i Dolac. Župnik don Krešimir Mateša mlade je proveo  kroz povijest katedrale, tvrđava sv. Mihovila i crkve svetog Križa, gdje su bile prve tri postaje.

U župi Njivice gdje je bila četvrta postaja mlade je dočekao župnik don Gabrijel Jagarinec sa svojim mladima i župljanima koji su pripremili okrepu. Sljedeća postaja bila je crkva svetog Vida u blizini šibenskog mosta, a nakon toga mladi su nastavili prema arheološkom lokalitetu Prižba gdje se nalazi ranokršćanska dvojna bazilika.

Nakon pjesme i molitve mladi su od Prižbe do crkve blaženog Alojzija Stepinca u Srimi nastavili u zahvalnoj šutnji. Po dolasku u Srimu  mlade su svečano dočekali križem i barjakom mladi i župnik iz Srime don Anto Pvalović koji je sa župljanima pripremio ručak za sve sudionike pobožnosti.

U Vodicama postaje su bile kod „Hangara“, u staroj  crkvi svetog Križa kod i u župnoj crkvi Našašća svetog Križa.  U Vodicama je sa mladima bio župnik don Franjo Glasnović koji je ukazao na povijest crkvi i štovanja Kristova križa u Vodicama.

U predvečerje mladi su stigli podno svetišta na Okitu gdje ih je dočekao šibenski biskup Tomislav Rogić. Na putu prema vrhu izmoljena je  zadnja postaja. Više o Okitu okitskom čudu, stablu klena koje bi cvjetalo pola sata prije mise Polnoćke na Badnjak kazali su bračni par Marko i  Tea Juričev Martinčev.

Pobožnost križnog puta završila je misnim slavljem u crkvi Gospe od Okita koje je predvodio  biskup Rogić. U homiliji je mladima ukazao na važnost činjenja dobrih djela iz ljubavi.  Bog želi da ga upoznate i prihvatite, a svaki križ da iz ljubavi nosite. Bogu je ljubav mila, a ne žrtve. Svaki čin koji je učinjen iz ljubavi jedino vrijedi, sve što je učinjeno iz koristi i interesa ne vrijedi, poručio je biskup Rogić.

Potom je naglasio kako se Bog daruje u bližnjemu. Ono što drugom učinite iz ljubavi to je ono što vrijedi. Bog se toliko ponizio da nas spasi. Isusovom smrću i raspećem Bog je pokazao koliko nas voli. Nekoga voliš koliko si se spreman za njega žrtvovati, kazao je biskup mladima.

Na kraju slavlja biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić uputio je riječi zahvale. Dragom Bogu na prvom mjestu, mladima, biskupu, najbližim suradnicima i svima onima koji su doprinijeli da se u ovom prekrasnom svetom danu dogodi radost susreta, zajedništva nas sa Živim Bogom, kazao je vlč. Vrcić. Molili smo za našu biskupiju koja slavi 725 godina, mlade, sve u potrebi zahvalno se sjećajući prvog križnog puta mladih koji je završio na Okitu prije 20 godina i 1 dan.

Prije odlaska mladi su se zadržali u kraćem druženju uz okrepu koju su priredili župljani Vodica.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …